ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ


powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Αγώνες κεκλεισμένων των θυρών; Μόνο για τους άντρες...

Όσο και αν το ποδόσφαιρο παραμένει ένα ανδροκρατούμενο άθλημα, αλλά και ...θέαμα, οι γυναίκες πάντα ήταν παρούσες, άλλες φορές σε μικρότερο αριθμό, σήμερα σε πολύ μεγαλύτερο, καθώς πλέον δεν αποτελεί μονοπώλιο των ανδρών. Πλέον οι γυναίκες όχι μόνο πηγαίνουν συστηματικά στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν αγώνες, αλλά είναι και μέλη συνδέσμων οργανωμένων οπαδών και κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας.
«Καλά κοπέλα μου έχεις τρελαθεί; Θες να πας στο γήπεδο; Μα, το γήπεδο δεν είναι μέρος για γυναίκες. Εκεί γίνονται επεισόδια», μία τις γνώριμες στερεότυπες εκφράσεις που καλείται να προσπεράσει κάθε γυναίκα που ασχολείται με τον …βασιλιά των σπορ.
Η μπάλα, όμως, είναι γένους θηλυκού... Βλέπουμε, λοιπόν, ότι τα τελευταία χρόνια οι θηλυκές παρουσίες στις κερκίδες αυξάνονται και πληθύνονται, προς γενική ευχαρίστηση. Κακά τα ψέματα, οι γυναίκες ομορφαίνουν τα στάδια και αυτό είναι γενικά παραδεκτό. Το ευχάριστο είναι ότι το «ασθενές φύλο» δεν πάει στο γήπεδο για να... πάει. Αντίθετα, αποτελεί πλέον ενεργό μέρος του σκηνικού που στήνεται στα γήπεδα και μάλιστα πολύ όμορφο. 
 
 











 Οι γυναίκες όλο και περισσότερο ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Κι όταν πηγαίνουν στο γήπεδο φροντίζουν να κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους. Γυναίκες είναι, άλλωστε και δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες σ’ έναν κατά παράδοση ανδροκρατούμενο χώρο. Βάφονται με τα χρώματα της ομάδας τους, ντύνονται ασορτί και κλέβουν την παράσταση σε σημείο που αρχίζει να... ενοχλεί. Μη γελάτε, πολλοί βλέπουν με κακό μάτι την εισβολή των γυναικών στα γήπεδα και γκρινιάζουν.
Σε αντίθεση με τους Τούρκους, οι οποίοι σκέφτηκαν ριζοσπαστικά και πρακτικά, επωφελούμενοι την αγάπη των γυναικών για το ποδόσφαιρο. Αποφάσισαν ότι τους αγώνες στους οποίους η γηπεδούχος ομάδα είναι τιμωρημένη , για την συμπεριφορά των οπαδών της, θα τους παρακολουθούν γυναίκες και παιδιά έως 12 ετών. Φυσικά δωρεάν.
Η πρώτη ομάδα που κλήθηκε να εφαρμόσει το μέτρο είναι η Φενέρμπαχτσέ, η οποία τύπωσε 27.000(!!!!) εισιτήρια για τον αγώνα της με την Μανίσπασπορ (τελικό σκορ 1-1), όπου και οι 27.000 θεατές ήταν γυναίκες ή μικρά παιδιά.
Η «ποινή» αυτή προωθείται από την τουρκική ομοσπονδία ποδοσφαίρου στο πλαίσιο της καταπολέμησης της βίας στα γήπεδα, αλλά και της καμπάνιας: «Οι γυναίκες στα γήπεδα, οι άνδρες στα πεζοδρόμια». Μέχρι τώρα έχει γίνει αποδεκτή με πολύ θέρμη από το γυναικείο κοινό του ποδοσφαίρου της γείτονας χώρας.
Κάποιοι θα πουν πως ένα κεκτημένο των ανδρών καταρρίφθηκε, άλλοι πάλι πως είναι απλά μια μόδα και θα περάσει. Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν θα περάσει απαρατήρητη.
Άρθρο της Ευαγγελίας Λουφοπούλου στο must spor.

Δεν υπάρχουν σχόλια: